Lichtadvies

Hoe creëer ik een warme sfeer in huis?

Een lastige taak, maar zeker ook een leuke uitdaging. De sfeer wordt grotendeels bepaald door de verlichting. Licht hebben we ook nodig voor ons welzijn, om ons goed te voelen. Het moet voelen als een warme deken. Verlichting hoeft niet altijd op te vallen, maar het moet er wel zijn.
Wanneer het licht niet goed is, ervaren we de sfeer al gauw als ongezellig. Het is dus wel belangrijk om eens goed naar de verlichting te (laten) kijken.

Hoe bepaal ik welke lampen ik in huis moet hebben?
Om een goede balans te vinden voor de verlichting in huis, maken we een onderscheid in diffuus, direct en indirect licht.
Diffuus licht gebruiken we om het licht goed te verdelen. Het verspreidt het licht mooi in alle richtingen door de ruimte. Vaak in de vorm van een stoffen lampenkap of melkglazen kelkjes.
Naast diffuus licht willen we ook gericht taaklicht om bij te werken. Denk maar eens aan de badkamer of het aanrecht. Daar wil je genoeg licht hebben om te zien wat je doet. Ook in de woonkamer is gericht licht aan te raden. Een boek lezen is toch prettiger bij voldoende licht. Bovendien wordt je ook minder snel moe als je voldoende licht hebt om bij te lezen. Overigens is het ook een gegeven dat je meer licht nodig hebt naarmate je ouder wordt.
Heeft u een mooi kunstwerk aan de muur? Geef daar dan eens extra aandacht aan door het mooi te belichten.
Indirect licht kan gebruikt worden om bijvoorbeeld het plafond aan te lichten. Het geeft een ruimtelijk effect en het licht komt mooi gelijkmatig naar beneden.

Tip: Zorg ervoor dat lampen in de woonkamer gedimd kunnen worden. Je kunt dan bij iedere stemming het licht aanpassen. Wat meer licht als je ergens mee bezig bent, en juist gedimd als je een ontspannen sfeer wilt creëren.

Tip: Er bestaan systemen waarbij hele kamers door een lichtknop bediend kunnen worden. Zo hoef je niet meer ieder lampje af om het aan of uit te doen.

Tip: Vaak wordt pas na de verbouwing gekeken of er nog geld over is voor verlichting. Jammer, want een mooi huis wat s avonds niet tot zijn recht komt is toch zonde. Bovendien kunnen lichtpunten en stopcontacten nu minder makkelijk worden aangepast.

Verlichting is heel bepalend voor uw woning, juist daarom wordt het vaak als erg lastig gezien.
Verlichting moet bij je passen.

Soms zijn er kleine aanpassingen in bestaande verlichting nodig, soms een totaal nieuw lichtplan.
Wij geven u in beide gevallen graag persoonlijk advies om uw huis sfeervol te verlichten!

Bij kantoorverlichting wordt vaak gedacht aan moderne verlichting. Toch is een juiste sfeer daar ook erg belangrijk.
Een klassiek advocatenkantoor vraagt om andere verlichting dan het verlichten van een grote loods, maar bij beide is functionele verlichting erg belangrijk.
Wij helpen graag daar een mooie tussenweg in te vinden.
 

Lichtadvies van Nierop Den Haag